Örökletes betegségek

Vérvizsgálattal kiszűrhető genetikai betegségek:

– Centronukleáris myopathia (CNM)

A betegséget általános izomgyengeség jellemzi, amelyet az izomrostok képződési mechanizmusának zavara okoz.
Az érintett kutyák az izomgyengeség miatt képtelenek lehetnek normálisan járni és mozogni. Könnyen elfáradnak, izomremegés jelentkezhet náluk és összeeshetnek.
Az izomgyengeség jelei 6 hetes és 7 hónapos kor között jelentkezhetnek és körülbelül 1 éves korukig súlyosbodhatnak, majd az állapot stabilizálódik.
Néhány kutyánál nyelési problémák léphetnek fel, és fennáll a fulladás vagy légúti fertőzés okozta hirtelen halál veszélye.

– Hereditary nasal parakeratosis (HNPK)

A betegség egy gén mutációja miatt következik be, és a kutya orrának kiszáradását eredményezi.
A tartós orrszárazság krónikus gyulladáshoz vezet, ami nagyon irritáló a kutya számára.

– Exercise-included collapse (EIC)

Mozgás kiváltotta kollapszus: Tünetei mindig közepes vagy erős fizikai tevékenység közben lépnek fel. Az első rosszullétek jellemzően 5 hónapos és 3 éves kor között
jelentkeznek, minden színváltozat és mindkét nem egyformán érintett. Egyik első tünete a hátsó végtagokon jelentkező reszketeg járás, izomgyengeség és mozgáskoordinációs problémák, majd a kutya hátsó végtagjai összerogynak, és járásképtelenné válik. Amennyiben mindez átterjed a mellső végtagokra is, a kutya összeomlik. A tünetek 5-10 perc elteltével csökkenni kezdenek majd fokozatosan megszűnnek, általában fél óra elteltével a kutya újra jól tud járni, mozogni. A rosszullétek alatt a testhő akár 42 Celsius fokra is felszökhet, amely a keringés teljes összeomlásához, majd halálhoz vezethet.

– Skeletal dysplasia/Dwarfism (DWARF/SD2)

Törpenövés. Ekkor az agyalapi mirigy betegsége miatt a kutya csontváza aránytalan, és ez egyéb betegségekkel is együtt járhat, pl. pajzsmirigybetegség.

– Narcolepsy (NARC)

A narkolepszia a központi idegrendszer krónikus rendellenessége. Narkolepsziáról beszélhetünk, ha a kutya látványosan sokat alszik napközben is, kevés az energiája, és
időnként váratlanul összesik, elveszíti eszméletét. Ezek az epizódok általában nagyon rövidek, és maguktól elmúlnak.

– Oculo-sceletal dysplasia (OSD)

Örökletes betegség, amelyet csontrendszeri és szemészeti rendellenességek jellemeznek. A csontrendszeri rendellenességek közé tartozik az aránytalan rövidlábú törpeség
(rövid függelékek normál törzs/testtel) és a csontrendszeri diszplázia (késleltetett vagy deformáló csontnövekedés). A szemhibák a szaruhártya homályának, a megnagyobbodott gömböknek, a szürkehályog képződésének, az üvegtestnek, a látóidegnek és a retina rendellenességeinek kombinációjából állnak. A csontváz- és szemészeti rendellenességek nagyon fiatal kortól (< 3 hónap) láthatók. A szemhibák súlyossága előrehalad, ami látásvesztést és végül vakságot eredményez.

– Progresszív retina atrophia (PRA-prcd)

Genetikai öröklődésű szembetegség, amelynek során a szemben található ideghártya károsodik, a benne található fényérzékelő sejtek, csapok és pálcikák degenerálódnak,
sorvadnak. A látás folyamatosan romlik, majd teljes vakság is bekövetkezhet. A betegség sajnos mai ismereteink szerint nem gyógyítható.

Szemek fizikai vizsgálatával kiszűrhető betegségek:

– Ectropium

A szemhéj kifordulása

– Entropium

Szemhéj befelé fordulása. Nagyon enyhe esetben nem okoz problémát, de ha a kutya szőre a szeme körül vagy a szemhéja dörzsöli a szem felszínét, az irritációt és
sérülést, valamint fertőzést eredményezhet. Krónikus esetekben a szaruhártya maradandó károsodása történhet, ami a látás elvesztéséhez vezethet. Általában genetikai tényezők okozzák. A betegség tünetei közé tartozik a kipirosodás, a kancsalság és a túlzott könnyezés.

– Glaucoma (Zöldhályog)

A glaukóma során a szemben több csarnokvíz termelődik, mint amennyit el tud vezetni, így felhalmozódik, és fájdalmas nyomást okoz a szemben és a szem körül.
A glaukóma tünetei a kutyáknál a fájdalom, a kipirosodás, a homályos látás, a szem könnyezése vagy kidudorodása és a pupillatágulat. Hosszú távon a megemelkedett
nyomás a szem szöveteinek károsodását, részleges vagy teljes látásvesztést eredményezhet.

– Hereditary cataracta (HER.CAT – Szürkehályog)

A szürkehályog gyakran a progresszív retina atrófiával együtt fejlődik, és a szemlencse homályosságát okozza. Az érintett szemen külső szemlélőként is észlelhető a hártyára
hasonlító hályog. A probléma örökletes és bár általában idős korban jelentkezik, bármely életkorban előfordulhat.

– Progresszív retina atrophia (PRA)

A betegség során a szemben található ideghártya károsodik, a benne található fényérzékelő sejtek, csapok és pálcikák degenerálódnak, sorvadnak. A látás folyamatosan romlik, majd teljes vakság is bekövetkezhet. A betegség sajnos mai ismereteink szerint nem gyógyítható.

– Choroidal hypoplasia (CH)

Ez a choroid alulfejlettsége, ekkor a choroid fakó, vékony és világos. Ezen az elvékonyodott területen a choroid vércellái könnyen felismerhetők. Enyhe lefolyás:
5-8 hetes korban könnyen felismerhető. A choroidális cellák csökkent számúak és deformáltak. Sérülés látható az oldalsó látólencsén. Enyhe lefolyású betegség esetén az állat nem veszíti el látását, viszont beteg utódokat hozhat létre.
Komoly lefolyás: a fertőzött egyedek 25%-a tartozik ide, ez jelentős látáscsökkenéssel jár, nagy gyakorisággal okoz teljes vakságot. Általában a betegség a szem fejlődésével
arányosan bontakozik ki. A betegség már 8-12 hetes korban felismerhető, de a retinaleválás vagy abnormális cellák rejtettek maradhatnak vagy csak később fedezhetők fel.

– Retina dysplasia (RD)

A retina diszplázia az ideghártya rendellenes fejlődését jelenti, mely tüneteiben a PRA-hoz nagymértékben hasonlít. Ez az öröklődő szembetegség is látászavarral és vaksággal
jár. Már 3-6 hetes életkorban kezd megmutatkozni, az érintett kölykök gyakran tárgyaknak ütköznek és tekintetük üres. A betegség súlyos eseteiben a retina le is válhat.
A betegség gyógyíthatatlan, csak a megelőzésre van mód szelektív tenyésztéssel és rendszeres szűréssel.

– Persistent hyperplastic primary vitreous (PHPV),
– Persistent hyperplastic tunica vasculosa lentis szembetegség (PHTVL)

A szembetegség 1. fokozatában megjelenő különálló foltok nem vezetnek lencsehomályhoz (cataracta) és nem korlátozzák a látást. A többi fokozat egyre rosszabb és lencsehomályt okoz. Így megvan az esélye a látóképesség részleges romlásának illetve akár teljes elvesztésének.
1. fokozat: A lencse tokjának hátulsó részén különálló pigmentált foltok jelennek
meg, melyek átmérője kb. 0,1 mm.
2. fokozat: A foltok kiegészülnek a lencse mögötti szövet plakkjaival, elérve a lencse tokjának elülső részét.
3. fokozat: A plakk kombinálódik az üvegtest embrionális érrendszerének bizonyos részeinek állandósulásával.
4. fokozat: Kialakul a lencse hátulsó felszínének kúpszerűen kidomborodó görbületi rendellenessége.
5. fokozat: A 3. és 4. fokozat együttes megjelenése.
6. fokozat: A rendellenességek következtében fellépő abnormális lencseforma. Valószínű, ehhez kapcsolódik még a sugártest és a lencse közötti szalagok megnyúlása és vér megjelenése a lencsében vagy a lencse mögötti térben, valamint számos a 2-5. fokozatba tartozó elváltozás.

– Membrana Pupillaris Persistens szembetegség (PPM)

Nagyon ritka rendellenesség, a kutya fejlődése során a szemben maradnak bizonyos véredények, melynek során a szem elülső lencséi hátul maradnak. Mindezek a maradványok úgy mutatkoznak az egyed szemén, hogy fehér foltok láthatók a szemlencsén vagy az íriszen. Néhány nagyon súlyos esetben komplett fehér szálak láthatók a szemben, melyek egyéb retina betegséggel is párosulhatnak. Csökkent látást eredményezhet és öröklődhet is.